Spirulina este o alga, mai exact o microalga, consumata de secole pentru proprietatile sale vindecatoare, dar si pentru calitatile nutritionale deosebite.
De-a lungul timpului, cercetatori din diferite colturi ale lumii au studiat efectele spirulinei asupra corpului. Concluziile studiilor au transformat aceasta alga intr-un supraliment, care apara organismul de afectiuni ce au la baza un proces inflamatoriu.
Spirulina provine din alge albastre-verzi, care cresc in mod natural in lacurile sarate din climatul subtropical, dar si in ocean. Acesteia i se atribuie proprietati precum accelerarea metabolismului, scaderea colesterolului, scaderea in greutate, dar si tratarea unor tulburari de natura psihica precum anxietatea , depresia ori deficitul de atentie.
Aceasta alga creste in mod natural in lacuri si iazuri, insa spirulina de cea mai buna calitate creste in medii controlate aflate in zone cu clima insorita si calda, cu acces la apa bogata in minerale proaspete. Spirulina are nevoie de caldura si lumina pentru a-si activa procesul de fotosinteza. Cu cat clima este mai calda, cu atat spirulina va creste mai bine.
In plus, spirulina trebuie crescuta in medii naturale, dar controlate, in care exista cat mai putina poluare sau deloc. Poluarea poate contamina spirulina, ducand la culturi nesigure pentru sanatate si de slaba calitate.
De asemenea, spirulina este o sursa buna de magneziu, potasiu, mangan si mai multi carotenoizi, incluzand zeaxantina si clorofila.
Beneficii spirulina
Spirulina are importante proprietati antiinflamatoare si antioxidante, protejand organismul de stresul oxidativ la nivelul ADN-ului, dar si la nivel celular. Stresul oxidativ provoaca inflamatie cronica, care contribuie la aparitia unor boli, printre care si cancerul.
Printre beneficiile spirulinei, se numara scaderea tensiunii arteriale, energizarea organismului, accelerarea scaderii in greutate si estomparea simptomelor rinitei alergice.
De asemenea, spirulina sustine sanatatea mintala, avand un rol important in tratarea tulburarilor afective de dispozitie.
Cum sa consumi spirulina
Atunci cand vine vorba despre consumul spirulinei, expertii sugereaza sa incepem incet; gustul sau este descris ca fiind pamantos si foarte savuros si poate dura putin timp pana intervine obisnuinta.
Spirulina poate fi consumata atat sub forma de capsule, cat si sub forma de pudra.
Daca alegi spirulina sub forma de pudra, iata cum o poti consuma:
• Dizolva 1 lingurita de pudra de spirulina intr-un pahar cu apa.
• Dizolva o lingurita pulbere de spirulina in smoothie-ul pe care il bei dimineata.
• Foloseste spirulina pulbere la prepararea deserturilor, in special la cele raw.
• Foloseste spirulina pulbere in salate, alaturi de condimente precum chili sau chimion.
• Foloseste spirulina in piureuri si supe-creme.
Cand sa consumi spirulina
Deoarece spirulina poate provoca anumite efecte secundare din cauza actiunii sale de curatare, este important sa incepi sa consumi doze mici, pe care apoi sa le maresti treptat.
• Daca vrei sa pierzi in greutate: Ia spirulina cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa, impreuna cu un pahar de apa. In acest mod, alga va produce o senzatie de satietate naturala, ajutandu-te sa mananci mai putin fara a te infometa.
• Daca vrei sa castigi in greutate: Ia spirulina dupa masa, impreuna cu un desert.
• Daca vrei sa tratezi o boala specifica: Ia spirulina pe stomacul gol cu o ora inainte de a servi masa.
Exista numeroase produse naturiste cu spirulina in magazine online, insa putem arunca o privire si pe esteto.ro, sigur vom gasi ceva care sa ne faca cu ochiul!
Acest website foloseste cookie. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord cu folosirea cookie-urilor. Află mai multe despre cookie-uri in sectiunea Politica de utilizare Cookie-uri.