esteto.ro
0 Prod.
0 Lei
Cos esteto.ro
OFERTA PRODUSE

Cutii incinerare deseuri medicale


Deseurile medicale sunt o arma biologica si pot avea consecinte devastatoare asupra sanatatii, daca nu sunt corect gestionate, de la colectarea si pana la distrugerea lor. Este vorba, in primul rand, de deseuri infectioase, cum ar fi seringi, catetere, materiale chimice si radioactive, dar si deseuri anatomopatologice, adica resturi de tesuturi si fragmente umane si sange. In mod obligatoriu, spitalele trebuie sa dispuna de spatii centrale pentru stocarea temporara a materialelor. Pentru deseurile infectioase, intepatoare si anatomopatologice durata stocarii temporare in incinta institutiilor medicale trebuie sa fie de cel mult 48 de ore. In cazul in care spitalul isi permite sa amenajeze incaperi speciale in care sa fie asigurate temperaturi de + 4 si + 8 grade Celsius, atunci perioada poate fi si de sapte zile. Legislatia interzice categoric aruncarea deseurilor in containerele comune ale blocurilor sau din preajma spitalelor. In baza unui contract, institutiile vor transmite resturile pentru transportare, tratare si distrugere operatorilor economici autorizati de Ministerul Mediului. Deseurile periculoase si inofensive vor trebui sa fie tratate timp de 180 de zile, cu expedierea unui raport special spitalului. De asemenea, nu se interzice institutiilor medicale sa-si construiasca propriile depozite de tratare si de decontaminare termica. Regulamentele in vigoare prevad si solutii pentru nimicirea deseurilor. De exemplu, cele farmaceutice vor putea fi incapsulate cu mortar in containere de metal sau plastic inchise ermetic si ingropate la depozitele de gunoi. De asemenea, aceste materiale vor putea fi incinerate, procedura care va putea fi aplicata si in cazul deseurilor chimice sau celor anatomopatologice.

Potrivit Institutului National de Sanatate Publica, la noi in tara sunt 53 de firme care presteaza servicii in domeniul deseurilor medicale, noua dintre acestea aflandu-se in Bucuresti si Ilfov. In ceea ce priveste distrugerea prin ardere, doar una detine un incinerator ecologic, unde sunt distruse deseurile periculoase, detinand astfel majoritatea contractelor cu spitalele.

Lucratorii medicali trebuie sa colecteze separat deseurile la locul formarii acestora. Orice spatiu ăn care se produc deseuri medicale trebuie sa fie dotat cu echipamente necesare colectarii fiecarui tip de resturi, amestecarea lor fiind interzisa. Ambalajele, care vor fi de unica folosinta, vor avea coduri de culori, dupa cum urmeaza:
1. Galben - deseuri periculoase, cum ar fi cele infectioase, extrem de contagioase, intepatoare si anatomopatologice;
2. Maro - deseuri chimice si farmaceutice;
3. Verde - deseuri inofensive reciclabile;
4. Negru - deseuri medicale similare celor menajere.

Pe toate recipientele si ambalajele vor trebui sa fie aplicate si inscriptiile corespunzatoare, cum ar fi „pericol biologic”, „inflamabil” si „toxic”. De asemenea, pentru deseurile intepatoare si cele anatomopatologice vor fi utilizate cutii de carton si saci rezistenti. Pentru incinerare se recomanda folosirea de cutii de incinerare deseuri medicale realizate din carton triplu, de culoare galbena, in vederea distrugerii acestora si a mentinerii celui mai inalt grad de igiena si sterilitate din unitatile respective. Stratul interior al acestui tip de cutii incinerare deseuri medicale este confectionat dintr-un carton cu cea mai mare putere de ardere (pentru distrugerea totala a continutului), prezinta maner si o fanta izolanta, un grad foarte ridicat de rezistenta la uzura si substante chimice, este inscriptionat cu semnul BIOHAZARD si este ideal pentru manipularea deseurilor infectioase neintepatoare/ reziduurilor medicale contagioase.

Problema infecțiilor intraspitalicești este deseori cauzată de deșeurile medicale a căror gestionare și neutralizare presupune amenajări speciale, precum și alocarea unor sume importante de bani. În Moldova spitalele produc zilnic aproximativ 23 de tone de deșeuri medicale, dintre care 15 la sută sunt considerate deosebit de periculoase pentru sănătatea publică. Este vorba, în primul rând, de deșeuri infecțioase, cum ar fi seringi, catetere, materiale chimice și radioactive, dar și deșeuri anatomopatologice, adică resturi de țesuturi și fragmente umane și sânge. Datele OMS arată că, la nivel mondial, până la trei milioane de lucrători medicali sunt expuși anual leziunilor, cu transmitere potențială a agenților patogeni. În țara noastră, de exemplu, doar în anii 2011 și 2012 au fost înregistrate șapte cazuri de îmbolnăviri cu tuberculoză și hepatită în rândul medicilor, în urma contactării dispozitivelor sau ustensilelor utilizate de pacienți.

Ultimele materiale, adică țesuturile și fragmentele umane, vor putea fi nimicite și prin înhumare în locuri speciale din cimitire, însă doar înainte de a fi dezinfectate. Este strict interzisă deversarea resturilor în sistemul de canalizare, iar nămolul din stațiile de epurare ale spitalelor este interzis pentru a fi utilizat în agricultură. Potrivit unor calcule preliminare, pentru tratarea a aproximativ 600 de tone de deșeuri infecțioase sunt necesare până la 216 mii de lei, iar costurile pentru construcția unui incinerator central mare ajunge până la 3,5 milioane de dolari. De asemenea, anual, statul ar trebui să aloce jumătate de milion de lei pentru transportarea și înhumarea deșeurilor anatomopatologice.

Colectarea separată a deșeurilor medicale în spitale
Lucrătorii medicali vor trebui să colecteze separat deșeurile la locul formării acestora. Orice spațiu în care se produc deșeuri medicale trebuie să fie dotat cu echipamente necesare colectării fiecărui tip de resturi. Este interzisă amestecarea acestora. Ambalajele, care vor fi de unică folosință, vor avea coduri de culori.
5. Galben: deșeurile periculoase, cum ar fi cele infecțioase, extrem de contagioase, înțepătoare și anatomopatologice;
6. Maro: deșeurile chimice și farmaceutice;
7. Verde: deșeuri inofensive reciclabile;
8. Negru: deșeurile medicale similare celor menajere.

Pe toate recipientele și ambalajele vor trebui să fie aplicate și inscripțiile corespunzătoare, cum ar fi „pericol biologic”, „inflamabil” și „toxic”. De asemenea, pentru deșeurile înțepătoare și cele anatomopatologice vor fi utilizate cutii de carton și saci rezistenți.


Comanda cutii incinerare deseuri medicale online:

cutii incinerare deseuri medicale 2.jpg cutii incinerare deseuri medicale 4.jpg cutii incinerare deseuri medicale 5.jpg cutii incinerare deseuri medicale 6.jpg




Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor


Acceseaza Versiunea Desktop


Copyright © Esteto.ro  


Termeni si conditii