esteto.ro
0 Prod.
0 Lei
Cos esteto.ro
OFERTA PRODUSE

Criza si dupa criza Ed. 3 - Andrei Marga, editura Eikon



criza-si-dupa-criza-ed-3-andrei-marga-editura-eikon-1.jpg

Acest produs este momentan indisponibil sau nu face parte din oferta Esteto.

Cod produs: 55793

Criza si dupa criza Ed. 3 - Andrei Marga, editura Eikon: Opticile asupra societatilor de astazi tind sa ia ceea ce este dat drept definitiv sau macar durabil. Se crede ca organizarile actuale si fortele ce s-au impus raman aceleasi.
Nu putem invinui pentru aceasta tendinta doar ideologiile prezentismului sau ale instanteismului; este in aceasta chiar o inertie a gandirii si comportamentelor umane. Dar faptul nu ne scuteste sa punem, impotriva oricarei piedici, intrebarea privind schimbarile ce au loc. Nu numai ca orice piedica ar fi, aceasta nu poate fi decat superflua in comparatie cu ceea ce se petrece: o schimbare de magnitudine neobisnuita are loc sub privirile noastre, adesea neglijente cu schimbarile ce se petrec in jur, cu noi sau fara noi, oarecum in „infrastructura” vietii pe care o ducem.
Pe de alta parte, a capta schimbarile majore din lumea de astazi este indispensabil pentru cei care vor sa actioneze cu succes pe un spatiu semnificativ de mare: practicienii politicilor externe ale statelor, reprezentantii firmelor cu actiune transfrontaliera, persoane implicate in interactiuni internationale, cetateni interesati.
Am ezitat sa-mi largesc cercetarea si reflectiile in sfera schimbarilor din lume ce au efecte in politica externa. In acest domeniu au fost active sau asupra lui se pronunta o multime de persoane cu pregatire improvizata sau, in cazul bun, aproximativa (cu deosebire in tari cu traditie de reflectie modesta, in care, mai ales la persoane fara anvergura culturala, „relatiile externe” exercita un soi de fascinatie!), incat nu eram deloc tentat sa ma alatur lor. Unii cauta sa-si afle cariera cu tot felul de pseudomanuale sau pseudotratate despre „diplomatie” sau „relatii externe”, care sunt simple efuziuni subiective, daca nu cumva pastise ale unor lucrari in circulatie. Astfel de productii nu numai ca nu au lamurit concludent alternativele deschise in fata lumii, dar nici nu puteau sa o faca, ele luand fortele si abordarile existente ca reper. Conformismul nu este deloc propice gandirii efective. Ma delimitez de aceasta directie tematizand fara ezitare schimbarea lumii in care traim.
Sunt indemnat sa procedez astfel de schimbarile efective care au loc. Ne aflam, de pilda, in Uniunea Europeana, dar directia de evolutie a acesteia (sau piata comuna sau alianta de state sau organizare supranationala) nu este deloc stabilita a priori. Sau, ca un alt exemplu: traim intr-o lume a competitiei de pe piete, care a fost modelata de Statele Unite ale Americii si Anglia, dar nu mai avem siguranta ca aceasta lume va ramane neafectata de alternativele pe care Asia le aduce in lume. si altele, si altele. Sunt indemnat sa procedez astfel, apoi, de cercetarile care au inceput sa capteze schimbarile din lume si de literatura de buna calitate abundenta ce se produce in jurul temei, in diferite tari.
Am si trei motive particulare de a scrie despre schimbarea lumii actuale. Nu cu mult timp in urma am publicat cartea The Destiny of Europe (Editura Academiei Romane, 2012, 478 p.), care lasa sa se perceapa faptul ca „ceva se misca” chiar sub terenul ferm pe care Europa parea instalata. Am simtit nevoia sa prelungesc reflectia asupra Europei cu una asupra lumii ce este relevanta pentru noi. M-au pus, apoi, pe ganduri doua observatii cu privire la politica externa a Romaniei actuale. Am criticat, la randul meu, confuziile si cliseele contraproductive din politica externa a Romaniei in ultimii mai bine de sapte ani, dar un ziarist a formulat cel mai simplu si mai profund crudul adevar: «Romania mai are acum un singur prieten – Marea Neagra». Intr-adevar, in rest s-a distrus mult, din cauza diletantismului administratiei tarii. Iar presedintele tarii a confirmat in primavara lui 2012 afirmatia, spunand – ceea ce un lider nu spune fara a pleca imediat din post – ca „Romania nu mai poate conta pe investitii externe”. Afirmatie grava, care spune totul despre debusolarea administratiei romanesti. In sfarsit, fiind pentru un semestru profesor la renumita The Hebrew University of Jerusalem – loc in care se reflecteaza cu maxima sensibilitate, competent si cu rezultate validabile universal, asupra mersului istoriei –, am gasit cea mai incurajatoare cu putinta atmosfera pentru o reflectie asupra schimbarii lumii. Sper ca prin cartea de fata sa intorc cumva gazdelor mele generoase avantajul pe care mi l-au creat invitandu-ma sa explorez si sa privesc lumea de pe Mount Scopus.
Editia a III-a aduce innoiri in cuprins si in titlu, care se pot sesiza usor. Au fost introduse doua noi parti: partea a IV-a, Schimbarea lumii, care evoca cateva indicii ale schimbarii lumii din anii si deceniile noastre, si partea a V-a, Romania intr-o lume in schimbare, care cuprinde texte programatice, pe care le-am elaborat de la preluarea functiei de ministru al afacerilor externe si le-am publicat la timpul potrivit. Ambele capitole apara teza nevoii de a recladi politica externa a Romaniei si de a reprezenta tara noastra ca un actor cu contributii semnificative in Uniunea Europeana si NATO, atasat valorilor euroatlantice si sincronismului. Romania trebuie eliberata de politica externa ce recurge la „plati” si reinstalata printre tarile demne ale Europei unite si ale lumii, ce coopereaza intens in beneficiul mutual.Unele texte mai mult ilustreaza asertiunea generala. O elaborare conceptuala mai stransa ramane, in acest caz, in seama unui volum ulterior.

Caracteristici: An aparitie - 2012; Format - 130 x 200 mm; Nr. pagini - 342;

Editura: Eikon

Autor: Andrei Marga

Fotografia afisata are caracter informativ. Specificatiile produselor sunt informative, in conformitate cu datele transmise de catre producatorii sau distribuitorii autorizati. Acestea precum si pretul pot fi modificate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.

Review-uri

(0 review-uri) Adauga un review

0.00

0 review-uri

5 stele
(0)
4 stele
(0)
3 stele
(0)
2 stele
(0)
1 stele
(0)

Alte produse din categoria Stiinte Umaniste care te-ar putea interesa:





Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor


Acceseaza Versiunea Desktop


Copyright © Esteto.ro  


Termeni si conditii